tompalátás

Mindannyian láttunk már olyan szemüveges gyermeket, akinek az egyik szeme le volt kötve és csak annyit tudtunk, hogy valamilyen szembetegséggel küzd. Nos, ez nem más, mint a tompalátás, amikor az egyik szem nem éri el a teljes látás képességét. Dr. Nagymihály Attila szerint a tompalátás kezelésével még a tizenéves kor előtt kell foglalkozni. Az ember látása rengeteget fejlődik, alakul a megszületése után, azonban több év is eltelik, mire megtanulja, hogyan kell látni.

Tompalátásról abban az esetben beszélünk, amikor a látás mechanizmusa nem alakul ki vagy nem működik megfelelő módon. Ennek a betegségnek a kezelése csak gyerekkorban lehetséges, a megfelelő szemüveg viselésével, vagyis takarásos módszerrel. Mivel a látásfejlődés a tizenéves kor elejére befejeződik, utána már nem lehet segíteni a tompalátáson. Sokféle eset van, a tompalátás lehet kismértékű, vagyis a 100%-hoz képest 70-80%-os a látás, de olyan is előfordulhat, hogy 10%-ra sem korrigálható a látás.

Ezért érdemes minél előbb szakemberhez fordulni, ha azt vesszük észre, hogy a gyermekünk látásával valamilyen probléma van. Többnyire a gyermekkori kancsalság következményeként alakul ki ez a betegség. Ha azt vesszük észre, hogy a gyermek egyik szeme csukva van, illetve nem a hang irányába fordul, akkor ne habozzunk, hanem forduljunk orvoshoz! A drnagymihaly.hu weboldalon megtalálható elérhetőségeken keresztül könnyen felvehetjük a kapcsolatot a dokival és csapatával. Magánrendelőbe jelentkezünk be, ahol nem kell heteket várakozni egy időpontra.

Hiszen éppen időből van a legkevesebb, ha a gyermekünk egészségéről van szó. Tompalátás esetén pedig az idő a legnagyobb ellenségünk, mivel tudjuk, hogy a kezelés csak gyermekkorban lehetséges. Fontos információkat is megtalálunk erről az egészségügyi problémáról az említett portálon. Érdemes ezekről tájékozódni, de mindenekelőtt a szemész szakorvos utasításait kell szigorúan betartani. Minden esetben a szülők felelőssége ez, aminek eleget is tesznek, mert a gyermek egészsége, éleslátása a tét.