chutney

Minden háziasszony ismeri az érzést, amikor nem tudja milyen ételt készítsen a családnak, mert semmilyen ötlete nincs. Különleges köret állítható elő hagyma chutney felhasználásával, de a lecsóknak is pompás aromát ad. Sokféle alapanyagból készítik ezt a terméket, a leggyakoribb az alma, mangó, őszi- és sárgabarack, körte, szilva, citrusfélék. A legtöbbje valamilyen hőkezelésen átesett paszta vagy szósz.

A zöldséges chutney változatok hagymából, paradicsomból, sütőtökből vagy sült paprikából készülnek. A gyümölcs- vagy zöldségalaphoz rendszerint ecetet vagy citromlét csepegtetnek, ezt követően pedig ízlés szerint ízesítik. Ehhez cukrot, barnacukrot, mézet vagy szirupokat szoktak használni.

Ugyanakkor a tökéletes ízélmény elérése érdekében mazsolát és egyéb aszalványokat is bele lehet tenni. Elmondható, hogy a chutney ízesítésének lehetőségei szinte végtelenek. Aki különleges finomságot szeretne a család asztalára tenni, annak érdemes ezt a pasztát választania a főzéshez. Magyarországon egyre népszerűbb a chutney.