Mulligan terápia

Az érintettek tudják jól, hogyha probléma van az ember mozgásával, az hatalmas diszkomfortot tud jelenteni a mindennapi élet során. A Mulligan manuálterápia azért lett kitalálva, hogy az ízületi problémákkal küzdőkön próbáljon meg segíteni. Egyáltalán nem ritkaság ugyanis, hogy ilyen-olyan oknál fogva, valamiféle minimális elváltozás jöjjön létre az ízületeink rendszerében.

Ezek a picike változások természetesen éppen elegek ahhoz, hogy akár folyamatos és hatalmas fájdalmakat okozzanak. Ennek a kezelésével foglalkozott egy bizonyos orvos Új-Zélandon, név szerint Mulligan, innen a torna elnevezése is.

Az általa jegyzett szakirodalomban ez a bizonyos feltaláló nem győzi hangsúlyozni az otthoni gyakorlatok végzésének jelentőségét, hiszen nem elegendő a szakorvosnál vagy a rehabilitációt végző szakértőknél tornázni, mert ez sohasem hoz átütő sikert. Az otthoni gyakorlatozás kulcsfontosságú a Mulligan manuálterápia kapcsán. Ezt sokan elfelejtik és nem helyeznek rá elég hangsúlyt, pedig kellene. Természetesen ezen módszertanon kívül számtalan egyéb is létezik a szakirodalomban és a gyakorlatban egyaránt, tehát nem a Mulligan manuálterápia az egyetlen, ami kipróbálható.

Mindazonáltal, az utóbbi években nagyon elterjedt és ez nyilván nem véletlen. Ha úgy véljük, hogy számunkra valamiért nem hozza el a várt eredményt, konzultáljunk mindenképpen az orvosunkkal, mert elképzelhető, hogy kipróbáltat velünk valami mást is! Az is lehet, hogy valamit nem jól csinálunk és azért nincs eredmény.