Önbíráskodás
Önbíráskodás

Biztosan mindenki ismer olyan filmeket, amelyek főszereplői szuperhősök, témájuk pedig a gonosszal való harc. Ezeknek a karaktereknek egy cél lebeg a szemük előtt: a gonosznak el kell nyernie a végső büntetését.

A való életben is léteznek ilyen emberek, akik hasonlóképpen gondolkodnak. Az esetükben az önbíráskodás fogalma bukkan fel. Jó néhányan vannak olyanok a társadalomban is, akik nem értenek egyet a rendszerrel, akik nem nézik jó szemmel azt, hogy a valamilyen bűnt elkövető egyének milyen büntetésben részesülnek a végén.

Az ilyen emberek néha saját feladatuknak érzik megmutatni a világnak, hogy ők, akárcsak a filmekből ismert hősök, jobban tudják mi az igazság, valamint miként kell ezekkel a bűnözőkkel bánni.

Általában nem kell a legdrasztikusabb dolgokra gondolni, viszont az önbíráskodás egy igen embertelen tett, ami egyáltalán nem vezethet jóra. A köznyugalom ellen irányuló bűncselekmények csoportjába tartozik, amit a törvény bizony szigorúan büntet. Tehát elmondható, hogy az önbíráskodás helytelen cselekedet, amire senki nincs feljogosítva.