Jogos védelem

Vannak olyan országok, ahol sokkal inkább kérdés az agresszivitás és bántalmazás, mint hazánkban, és sok állampolgár megy ki félve az utcára, hiszen bárki lelőheti bármikor. A jogos védelem címszava alatt így megengedett a fegyvertartás, és meglepően sokan élnek is ezzel a lehetőséggel.

Ez persze nem volt mindig így, mivel a törvény kezdetekben nem engedélyezte ezt, majd később a jogalkotók rájöttek, hogy az állam mindenhatósága nem hoz megoldást a fokozott bűnözésre, hiszen nem állíthatnak minden ember háza mellé egy rendőrt, aki megvédi őket, sem a bűnözőket nem követheti éjjel-nappal valaki, hogy megakadályozza a bűncselekményt.

Ekkor jött létre a jogos védelemről szóló cikk, amely megengedi, hogy azokban az élethelyzetekben, amikor egy sérülést, esetlegesen halált valaki azért okozott, mert saját testi épségét óvta, figyelembe legyen véve ez a tény a tárgyaláskor, és megfelelő védelmet kaphasson a vádlott. Ezért ha ilyesmivel gyanúsítják, keressen fel egy lelkiismeretes védőügyvédet, aki mindent megtesz, hogy enyhítse a büntetést.