LUK kuplungkészlet
LUK kuplungkészlet

A személygépjármű hibátlan működéséhez számtalan alkatrészre van szükség. Előfordul, hogy a levegő vagy az olaj szűrő teljesen megtelik szennyeződésekkel és ilyenkor már nem képesek maximálisan ellátni a feladatukat, sőt, más alkatrészek egész sorát is tönkreteheti egy meghibásodott összetevő.

A mindennapi élettel velejáró pragmatikus felfogásmód miatt, az autótulajdonosok többsége nem fordít különösebb figyelmet azon alkatrészeknek, ami nem feltétlenül szükséges ahhoz, hogy az autó beinduljon és elvigye utasait egyik pontból a másikba, sőt, olyanok is vannak, akiknek a jármű karbantartása kimerül abban, hogy mindig legyen pár kilométerre elegendő üzemanyag a tartályban, vagyis őket ennél több nem is érdekel. Pedig a szűrő csere elvégzése ajánlott minden tízezer kilométer megtétele után, vagy ha nem közlekedünk ennyit az autóval, akkor legalább évente egyszer el kell vinni egy teljes körű átvizsgálásra.

Ilyenkor, a szakképzett autómechanikusok sort kerítenek, többek között a futómű kisebb-nagyobb alkatrészeinek vizsgálatára, a kerék futószögeinek beállítására, a motorolaj kicserélésére. Amennyiben a tulajdonosnak nincs különösebb panasza a jármű működésére, akkor a rutinellenőrzéseken kívül nincs is szükség más beavatkozásra, de abban az esetben, amikor meghibásodás miatt kell az autót szervizbe vinni, már megtörténhet, hogy nagyobb fontosságú, összetettebb és ezért drágább is az alkatrész, amit javítani vagy cserélni kell.

Például, amikor az autó kuplungja megy tönkre, ennek cseréje pár százezer forintos kiadás is lehet, ezért jobban megéri egy olyan alkatrész, mint például az utángyártott LUK kuplungkészlet beszerzése, mintha eredeti gyári alkatrészt vásárolnánk a régi helyett. Mint ahogy a LUK kuplungkészlet is, sok más cserealkatrész kapható az erre szakosodott gyártók palettáján és ritkán akad olyan helyzet, amikor az ár-minőség arány az eredeti, gyári alkatrész beszerzését indokolná. A legtöbb utángyártott alkatrész ugyanúgy elvégzi a feladatot, de az ár töredékéért.