3d nyomtató műanyag

Nézzünk meg néhányat a legnépszerűbb és legfontosabb filament típusok közül! Az ABS és PLA névre hallgató 3D nyomtató műanyag típusokat dinamikus duónak tekintik a piacon. Ezek messze a legelterjedtebb filament fajták. A legtöbb 3D nyomtatót kizárólag ezeknek a szálaknak a használatára tervezték.

A vonzerejüket részben az adja, hogy viszonylag olcsók. Ne riasszon vissza senkit az ABS és a PLA nehézkes kémiai neve, mert ezek ugyanazok a műanyagok, mint amiket a LEGO gyártásakor használnak. Az ilyen 3D nyomtató műanyagból készült tárgyak szívósak, tartósak és nem mérgezőek. Viszonylag magas az olvadáspontjuk, a nyomtatási hőmérsékletük pedig 180 és 250 Celsius fok között mozog. De vannak közöttük különbségek is. A PLA-val például könnyebb dolgozni.

A használatának a másik előnye, hogy nyomtatás közben nem áraszt kellemetlen szagot. A PLA általában szagtalan filamentnek számít, de néha édeskés illatú füst tapasztalható a vele végzett munka során. A fenti 3D nyomtató műanyagok vonzó tulajdonsága az is, hogy szinte végtelen számú színben és stílusban kaphatóak.