mct olaj

A közepes szénláncú trigliceridek a kókusz- és pálmaolajban található zsírok egy típusa. Az utóbbi években, az MCT olaj étrend-kiegészítőként egyre népszerűbbé vált, mivel a kutatások szerint, az egészségre gyakorolt előnyei a megnövekedett energiától kezdve az étvágy szabályozásáig terjednek.

Az MCT olaj előnyei iránti fokozott érdeklődés részben a ketogén étrend elterjedésének és a kókuszolaj előnyeivel kapcsolatos kutatások beáramlásának köszönhető. Az olajat általában folyékony formában, étrend-kiegészítőként fogyasztják és megjelenésében az olívaolajhoz hasonlít. Az MCT olajat hozzáadhatjuk forró italokhoz, például teához vagy kávéhoz (cukor nélkül, hogy az ne ellensúlyozza az olaj előnyeit), vagy turmixolt italokhoz, például smoothiekhoz.

Az adagolást az MCT olajjal még csak újonnan ismerkedőknek alacsony dózissal kell kezdeniük és lassan növelniük, hogy az emésztőrendszer alkalmazkodni tudjon a megnövekedett zsírtömeg felszívásához. Nekik érdemes 1 teáskanállal kezdeni és lassan növelni az adagot napi 1 evőkanálig.