ADR oktatás

A veszélyes áruk szállítása komoly felelősséggel jár, és megfelelő felkészültséget igényel. Az ehhez szükséges összetett ismeretanyagot ADR oktatás során sajátíthatja el. Ezen a területen belül több irányba lehet szakosodni,

így ennek megfelelően elképzelhető, hogy több képzésen kell részt vennie, attól függően, hogy mivel szeretne foglalkozni. Az alap ADR oktatáson megtanulja a nem tartányos szállítási módhoz szükséges ismereteket, és sikeres vizsga után szinte bármilyen veszélyes anyagot szállíthat.

Csupán két árucsoport van, ami kivételt képez, ezek a robbanóanyagok és a radioaktív anyagok. Ezek szállításához további szakosító oktatáson kell részt venni, illetve a radioaktív anyagok szállításához szükséges egy alapfokú sugárvédelmi képzés is. Csak ennek birtokában lehet elvégezni a megfelelő szakosító ADR oktatást.

A veszélyes árut szállító sofőrre komoly teher nehezedik, emiatt fontos, hogy jól felkészült legyen, és tisztában legyen azzal, hogy vészhelyzet esetén milyen teendői vannak, hogy minimálisra csökkentse a baleset esélyét.