kézfertőtlenítő

A felső végtagok baktériumoktól való mentesítésére szolgáló készítményeket úgy tervezték, hogy elpusztítsák a mikroorganizmusokat. Az alkohol alapú folyadékok, gélek és habok a leghatékonyabbak. Széleskörű mikroorganizmus pusztító hatással rendelkeznek és mindössze 30 másodperc alatt fertőtlenítenek.

Az antibakteriális folyékony, gél vagy hab formájában kapható kézfertőtlenítő készítményeken kívül, alkoholba áztatott nedves törlőkendők is kaphatóak, amelyek hasznosak például utazáskor, amikor átmenetileg nem áll rendelkezésre folyóvíz és szappan. Nem szabad azonban megfeledkezni arról, hogy a kézfertőtlenítők a kezeken látható szennyeződéseket nem távolítják el 100%-ban. Mit kell tartalmazniuk ahhoz, hogy hatékonyak legyenek? Mindenekelőtt alkoholt. Ezen alkoholok megfelelő koncentrációja 60-80%.

Paradox módon, a készítmény magasabb alkohol koncentrációja alacsonyabb mikroorganizmus pusztító potenciált eredményez. Az alkoholos kézfertőtlenítő gyors baktériumölő hatásúak és képesek inaktiválni a baktériumokat, vírusokat és gombákat, de nem pusztítják el a spórákat.