munkaügyi mediátor

Az ember élete tele van megoldásra váró helyzetekkel, konfliktusokkal és ez a helyzet nem változik a munka területén sem. Megoldásra váró viták merülhetnek fel a mindennapi munkánk során is, amelyekben egy munkaügyi mediátor szakvéleménye bátran kikérhető, aki a két érintett fél között, vagyis a munkáltató és a munkavállaló között semleges harmadikként segít egy olyan opciót találni, amely mindenkinek elfogadható.

A munkahelyi vitás kérdések esetében, a munkaügyi mediátor segítséget nyújthat a munkáltató és a munkavállaló közötti felmerülő vitás kérdések megoldásában, amelyek például a szerződések vagy munkahelyen belüli szervezéssel kapcsolatosan merülhetnek fel, vagy azokban a kérdésekben, amelyek a munkahelyi balesetek kapcsán adódhatnak.

Nézeteltérések alakulhatnak ki azonban az átszervezések miatt, a bérekkel kapcsolatos tárgyalások közben is, sőt, konfliktus alakulhat ki a munkáltató és a szakszervezetek között. A munkaügyi mediátor segíthet a vitás kérdések operatív megoldásában úgy, hogy az mindkét félnek megfelelő, elfogadható legyen.

A munkánk mellett, ugyanakkor meghatározó szerepet tölt be párkapcsolati életünk, amiben sokszor szintén sok konfliktussal, vitás helyzettel találja szembe magát az ember. Azok a párok, akik úgy gondolják, hogy számukra már menthetetlen, nem javítható a közös kapcsolat, egy válási mediátor útmutatását kérik, azért mert a vállalkozásuk vagy gyermekük jövőbeni sorsát szem előtt tartják, ugyanakkor szeretnék csökkenteni a válással együtt járó feszültséget, valamint annak hosszát.

A válási mediátor, mint egy semleges harmadik fél a két érintett között elsődleges célja, hogy a elrendeződjenek a vitás kérdések ugyanakkor távlati célként sikerüljön megőrizni az együttműködést, valamint a felek egy tiszteletbeli kapcsolatot sikerüljenek fenntartani egymással szemben. A válás folyamata egy válási mediátor segítségét kérve lényegesen lerövidül, ugyanakkor sikerülhet találniuk egy olyan megállapodást, amiben mindkét fél nyertesnek érezheti magát.