Barnaszén brikett

Minden nappal egyre jobban közeledik a hideg és fagyos időszak, amit csak akkor tudunk kényelemben átvészelni, ha elegendő fűtőanyagot szerzünk be még idejében. Nem hiába van az, hogy nem hagyják az utolsó pillanatra a tüzelőanyag megvásárlását. Ilyenkor gyakran hiány van belőle és ebből adódóan, a megmaradt készletek csak jelentős ártöbblettel szerezhetőek be. A családi kassza kímélése érdekében, nyáron tanácsos és éri meg foglalkozni a rendeléssel. De felmerül a kérdés és teljesen joggal, hogy milyen tüzelőanyag az ideális? Ezt gyakran befolyásolja a kialakított fűtésrendszer.

A speciális kazánok olykor csak egy adott terméket égetnek, ami lehet a pellet. Azonban, ha mi vegyestüzelésű kazánt szereltettünk be vagy még mindig a jó öreg cserépkályhát működtetjük, akkor több választási lehetőségünk is van. A fa mellett, még nagyobb kalóriatartalmú tüzelőanyag is készenlétben lehet. Ezek közül említést érdemel a szén, annak fajtái (lignit, barna, fekete) és feldolgozott formái (ömlesztett, brikett, darabos). Minél alacsonyabb a nedvességtartalmuk ezeknek az anyagoknak, annál könnyebben és magasabb hőfokon égnek.

A feldolgozási eljárás alatt, a barnaszén brikett sok víztől megszabadul és a kisebb térfogatú anyagok gyorsabban veszítenek folyadéktartalmukból. A kiszerelések eltérőek lehetnek, de gyakorik a 25 kilogrammos csomagok, amelyek mind szállítás, mind raktározás szemszögéből előnyösek. A gyártás során gyakran a barnaszén brikett szalma kötőanyaggal készül, ami összetartja a dió alakú szemeket és nem hagyja azokat szétporlani. Az adalékanyag növeli az égési hatásfokot és csökkenti a gázképződést, ami amúgy is elhanyagolható, persze kellő oxigén jelenlétében. A barnaszén brikett adagolós kazánokba tökéletesen megfelel.

Az automatikus begyújtású rendszereknek hála, nem kell folyamatosan gondoskodnunk az utánpótlásról. Azonban, ha kandallóba vagy kályhába van felhasználva a barnaszén brikett, akkor ne feledkezzünk meg az elegendő gyújtósról, ami általában fa. Ez adja meg ugyanis a kellő hőfokot ahhoz, hogy a brikett lángra kapjon.