Izomgörcs okai
Izomgörcs okai

Vannak olyan izomfájdalmak, amelyek ellen nincs tökéletes recept, hiszen akkor is elővehetnek minket, ha éppen nem csinálunk semmit. A kellemetlen és fájdalmas izomgörcs okai között például megtalálható a túlterhelés mellett, a passzív, mozgásszegény életmód is. Hogy mit jelent pontosan ez a kellemetlen állapot és mik lehetnek az okai?

Először, ez egy cseppet sem ritka kellemetlenség, ami egészen pontosan az izomrostok részeiben az aktin és miozin szálak összecsúszását jelenti, aminek hatására az izmok befeszülnek és képtelenek ebből a görcsös állapotból nyugalmi állapotba kerülni, ellazulni. Igazán különleges, hogy az izomgörcs okai három nagy csoportba sorolhatóak és ezeket elsősorban az különbözteti meg egymástól, hogy mikor fordulnak elő.

Az első ilyen csoportba azok a görcsök tartoznak, amelyek akkor törnek ránk, amikor éppen sportolunk. Ebben az esetben az izomgörcs okai arra vezethetőek vissza, hogy a vörös izomrostokban oxigénhiány lép fel és nem jut el az izmokba a hemoglobin. Erre az a legegyszerűbb megoldás, ha odafigyelünk a megfelelő Ca és Mg bevitelre, ami egyébként is elengedhetetlen az egészséges életmódhoz.

A második csoportba azok a görcsök tartoznak, amelyek alvás közben törnek ránk. Az izomgörcs okai ilyenkor az aminosav hiányban keresendőek. Ilyen esetekben az a legjobb, ha lefekvés előtt egy pohár vízben feloldunk 20-25 g whey proteint, ami tartalmaz L-glutamint. A harmadik halmazba a reggeli izomgörcsök tartoznak. A felkelés utáni izomgörcs okai a leggyakrabban a magnéziumhiányban keresendőek.

A megoldás itt sem nehéz: kalcium- és magnéziumpótlás. Ebből is látszik, hogy az izomgörcs okai milyen szerteágazóak lehetnek és mennyire oda kell rá figyelnünk, hogy pontosan tudjuk, mi lehet az oka, Éppen ezért érdemes mindig odafigyelnünk testünk jelzéseire, szem előtt tartani a korlátainkat és mindig magunkhoz venni a megfelelő vitaminokat, ásványi anyagokat, folyadékot és minőségi táplálékot ahhoz, hogy szervezünk bírja a sport által ráháruló megterheléseket.