Mézes pálinka

Akármennyire is számít hungarikumnak a pálinka, mégsem tud mindenki megbirkózni az erős ízével. Viszont, aki a lágyabb, fűszeresebb ízeket kedveli, annak a mézes pálinka jelentheti a megoldást. Hideg téli estéken remekül tudja fokozni a hangulatot egy kellemes baráti társaságban.

Azonban könnyen áteshetünk a ló másik oldalára, mivel becsapós nedű. A lágy, édes ízével szinte itatja magát, ezért érdemes odafigyelni az elfogyasztott mennyiségre. Szinte minden mézfajta alkalmas az ital előállítására, de az igazán finom mézes pálinka akácmézből készül.

Kialakulása idején inkább a női nem köreiben volt népszerű, a bársonyos íze miatt. A méhészetekben kezdték el a receptek csiszolását, így születtek meg az olyan nagyszerű italok, mint a Mézes Ágyas Meggylikőr vagy a Mézes Fahéjas Alma likőr. Szinte kényeztetően hat az ízlelőbimbóinkra a meggy aromája, ami az akácméz édes ízével keveredik.

Az almapálinkán pedig érezni azt az íz-világot, ami az almalekvárra jellemző és ezt itt is megkoronázza a méz édes ízesítése. A 33%-os alkoholfokának hála, a mézes pálinka a gyengébb italok kedvelőinek is a kedvencévé válhat.