térdfájdalom

Az ízületi fájdalmak minden esetben az ízület károsodását jelentik. Térdfájdalom esetén egyértelműen a térd érintett. A térdízület egy rendkívül sérülékeny és nagy terhelésnek kitett ízület. A térdfájdalom lehet enyhe, közepes vagy akár erős is, és tarthat rövid ideig, lehet átmeneti, vissza-visszatérő vagy tartós.

A különböző stádiumok és fokozatok különböző kezelési módokat igényelnek. Első körben mindenképpen érdemes megfontolni a pihentetést és a jegelést, főleg ha a fájdalom túlerőltetésről vagy sportsérülésről származik és ízületi duzzanattal, illetve gyulladással is együtt jár.

Hatékonyak lehetnek továbbá a különböző fizioterápiás és gyógytorna kezelések is, illetve szükség lehet nem-szteroid gyulladás- és fájdalomcsillapító gyógyszerek alkalmazására is. Amennyiben ezek és az indokolt esetben előírt testsúlycsökkentés, illetve életmódváltás segít, akkor nincs szükség komolyabb beavatkozásra.

Ha azonban a fájdalom nem szűnik, sőt, erősebbé válik, akkor orvosi terápiás kezelésekre van szükség. Ilyen lehet a hialuronsav injekciós vagy az ízületbe fecskendezett szteroid injekciós kezelés, a PRP-terápia, az őssejtterápiás kezelés és lökéshullám terápia is.

Ha a térdfájdalom már nem enyhíthető a felsorolt lehetőségek valamelyikével vagy azok kombinációjával, akkor a térdprotézis beültetés jelenti az egyetlen megoldást a fájdalom megszűntetésére és a normál ízületi mozgásfunkció visszaállítására. Az elülső feltárásból végzett, minimálisan invazív térdprotézis beültetés során nem történik izomátvágás, tehát a műtét utáni sántaság és fájdalom visszamaradásának esélye csupán fél százalékos.