Nagyon sokan féltve őrzik különleges pohárkészleteiket a vitrin legmélyén, és csak nagyon különleges alkalomkor veszik őket elő, akkor is nagyon óvatosan bánnak velük, nehogy megsérüljenek. Ez nem csoda, hiszen például egy kristály borospohár nagyon értékes darabnak számít. Nagyon sok munka van egy ilyen készlet elkészítésével, ugyanis nem gépesített nagyüzemekben gyártják ezeket, hanem a régi, hagyományos technológiát alkalmazó manufaktúrákban. Egy kristály borospohár gyártásában tehát több embernek a keze munkája is benne van. Először el kell készíteni a kristályolvadékot, amiből aztán az üvegfújó mester megformázza a termékeket.
Majd ezeket a kristálytermékeket más emberek díszítik, szintén kézi munkával. A díszítések csiszolással kerülnek fel a poharakra. Ezt nagyon óvatosan kell végezni, hiszen elég egy rossz mozdulat, és tönkremehet az egész. A csiszolás után erős savfürdőbe mártják a poharakat, hogy a csiszolás helyén is szép fényes legyen a kristály. Láthatjuk tehát, hogy egy kristály borospohár készítése nagyon sok munkával jár. Így már érthető, miért olyan értékesek ezek a darabok.