Jó meleget biztosít a lemezes hőcserélő
Jó meleget biztosít a lemezes hőcserélő

Az év majdnem felében szükség lehet arra, hogy valamilyen mértékben pótoljuk a hőmérsékletet a lakásban. Erre többféle megoldást találtak ki, de a központi fűtés és a lemezes hőcserélő alkalmazása nagyon ideális lehet. Első lépésben szükség van egy olyan zárt rendszerre, amelyikből nem szökik el a víz, és bírja a nagy forróságot.

Adott a kazán, amely a tűztérnél helyezkedik el, és itt melegszik fel a víz. Egy keverőpompa biztosítja, hogy a hálózatban folyamatosan keringjen a forró folyadék. A lemezes hőcserélő felső részénél bemegy a meleget szállító közeg, majd a szükséges hőmennyiséget leadva az alsó részén távozik, és lassan visszatér a kazánhoz, hogy újból felmelegedjen.

Ez a körforgás egészen addig működik, ameddig a pompa végzi a feladatát. A lemezes hőcserélő az a pont, ahol az egyik nagyon lényeges rész megy végbe, ugyanis ez adja le a hőnek a legnagyobb részét, hogy a levegő gyorsan felmelegedhessen. Egy ilyen hasznos rendszer kiépítése egész hamar megoldható, és nagyon hosszú éveken keresztül jól képes működni, ezért nagyon megéri.