A kortárs művészet kialakulása
A kortárs művészet kialakulása

A modernkori művészet kialakulása a 19. századra tehető. Egy igencsak nagy mozgalomnak tekinthető, aminek a keretében, a művészet valamilyen célt vagy eszmét szolgál. Sokan Picassót tartják a kortárs művészet atyjának, míg mások úgy gondolják, hogy ennek elindítója El Greco volt. Kialakulásában nagymértékben hozzájárult a Dadaizmus is, amely céljaként tűzte ki a régmúlt művészet lerombolását, eltörlését. Ekkor napvilágot látott az egzisztencializmus kifejezés is, aminek a lényege a létezésben, illetve a semmi megtalálásában rejlik.

Mindenesetre, a festészet területén, a modern művészetet a formák jellemzik, amelyek persze valamilyen jelentést is hordoznak önmagukban. Persze itt kiemelkedő figyelem irányul magára a művészre, az alkotói tehetségre, ugyanis abban az esetben, ha nem tudja eladni magát, illetve a műve nem nyeri el a közönség tetszését, akkor nem igazán lesznek sikerei ebben a műfajban. Egy fiatal művész pályakezdése rengeteg nehézséggel és keserűséggel jár, nemcsak abból a szempontból, hogy a megalkotott műveket nehezen tudja eladni, hanem azért is, mert a művészet megtanulása sem megy egyik napról a másikra, hiszen ez hosszú évek kemény és kitartó munkáját veszi igénybe.

Azt is érdemes kiemelni, hogy a kortárs művészet egyre inkább kezd eltolódni az Internet világába, így kiemelkedő figyelem irányul a számítógépes grafikára is. Azt is mondhatjuk, hogy a művészet illetve a grafika közötti különbség már teljes egészében eltűnőben van, mivel a művészek leginkább az absztrakt, az elvont formavilág lehetőségeit igyekeznek kiaknázni.