k-vitamin

Természetes formában fellelhető a zöldleveles zöldségekben, a brokkoliban, a tejtermékekben, illetve a májban. A K-vitamin rengeteg feladatot lát el a szervezetben. Ahhoz, hogy hatékonyan szívódjon fel, fontos a megfelelő mennyiség bevitele. Hatással van a véralvadási faktorokra.

Ez azt jelenti, hogyha tartós hiány lép fel, akkor egy véletlen baleset következtében szenvedett sérülés hosszú időn keresztül vérzeni fog. Ezen kívül fennáll még a csontritkulás esélye is. Meg kell említeni, hogy a K-vitamin nem raktározódik el sokáig, éppen ezért törekedni kell a rendszeres pótlására. Ha nincs lehetősége természetes úton bevinni a szervezetébe, akkor az étrend-kiegészítők segítséget nyújthatnak ebben. Mielőtt elkezdené szedni valamelyiket, kérje ki a háziorvosa véleményét!

Arra ügyeljen, hogy az ajánlott napi mennyiséget ne lépje túl! A K-vitamin szintje a testben vérvétellel tudható meg. A vizsgálatot akkor javasolt elvégeztetni, ha gyakran vérzik az orra, véres a vizelete, vagy fennáll a csontritkulás kialakulásának a veszélye.