Dilatációs profil

Gyakran érezhetjük úgy, hogy az iskolában tanultakat nem igazán tudjuk hasznosítani a mindennapjaink során, viszont ez korántsem igaz. Az olyan tárgyak, mint a fizika, meghatározza a körülöttünk lezajló eseményeket és magyarázatot ad minden jelenségre.

Sokan még nem is hallottak a dilatáció fogalmáról, ami igencsak tudományosnak hangzik, azonban hatással van a környezetünkben előforduló tárgyakra. Latin eredetű kifejezés, a dilatatio szóból ered, aminek jelentése tágulás.

Az anyag a hőmérséklet változásának vagy egyéb külső erő hatására megváltoztatja a térfogatát, ami főként az építészetben okozhat problémákat. Annak érdekében, hogy a dilatáció jelensége ne tehessen kárt az ember alkotta építményekben, egy hézagokat hoznak létre a munkavégzés során, ami elegendő teret biztosít a szilárd anyagok tágulásának.

Az iskolában az oktatók a vonatsínek példája révén térnek ki a dilatáció demonstrálására, miszerint nyáron a hő hatására megnyúlnak. Ugye, így már mindenkinek dereng valami, hogy miről van szó?