Tökéletes ajándék

Vannak olyan dolgok az életünkben, amelyek annyira értékesek, hogyha hagyjuk feledésbe merülni azokat, akkor kulturális szempontból sokat szegényedünk. Ilyenek például motívumaink, mintáink, amelyek már évszázadok óta fontos díszítőelemek a magyar népművészetben.

Éppen ezért mostanában egyre több hagyományőrző ékszer kerül ki az ékszerkészítők keze alól. Ezeket olyan mintákkal, illetve színekkel díszítik, amelyeknek nagy múltjuk van nemzetünk körében. A matyó és a kalocsai minta igen kedvelt, hiszen nem csak a formák, hanem maguk a felhasznált színek is magukkal ragadják a szemlélőt. Általában alapanyagként is olyasmit használnak, ami minél természetesebb, például agyagot, fát, követ.

Az ezekből születő ékszerek akár egy elegánsabb, ünnepi viselethez kiválóan illenek, de egy egyszerűbb ruhadarabot is igen elegánssá tudnak tenni. A hagyományőrző ékszerek az ünnepek közeledtével akár ajándéknak is tökéletesek lehetnek, hiszen melyik hölgy ne szeretne egy gyönyörű nyakláncot, gyűrűt vagy fülbevalót kapni meglepetésként?