nyugdíjbiztosítás hozama

Aki úgy dönt, hogy valamilyen nyugdíj-kiegészítési szerződést köt, annak érthető módon az a legelső kérdése, hogy az adott lehetőséggel mennyi pénzt tud összegyűjteni időskorára. Többféle módozat létezik, de talán a nyugdíjbiztosítás az, ami leginkább megéri. Egy nyugdíjbiztosítás hozama attól is függ, hogy milyen típusú biztosítást kötsz. Tehát rendkívül fontos a megfelelő választás, és átlagemberként nem biztos, hogy mi magunk a legjobb döntést tudjuk meghozni. Szerencsére vannak nagyon jó szakértők, akik mindenben segítenek nekünk.

De még így is nagyon sok tényezőn múlik, hogy milyen hozamot képes generálni a nyugdíjbiztosításban felhalmozott pénz. Ez függ Tőled, a portfóliórendszeredtől, a gazdaság alakulásától, valamint a makrogazdasági folyamatoktól. Van néhány szempont, amit feltétlenül meg kell vizsgálni, mielőtt belevágsz a portfóliód kialakításába. Először is, mekkora a kockázattűrő képességed? Nyugodt tudnál maradni vagy pánikszerűen visszaváltanád a befektetési egységeidet, ha azt látnád, hogy a megtakarításod értéke több százalékot esett?

Azt, hogy milyen portfólió illik hozzád, az ilyen és ehhez hasonló helyzetekre adott reakciód mutatja meg. Ez alapján jöhetsz rá arra, hogy milyen befektetési stratégiát érdemes választanod. Ha óvatosabb vagy és a kiszámíthatóságot keresed, így inkább hajlandó vagy lemondani a kimagasló hozam lehetőségéről, akkor a portfóliód nagy részét valószínűleg a kötvényekkel, állampapírokkal, likvid eszközökkel, ingatlanokkal foglalkozó eszközalapok teszik majd ki.

Amennyiben az óvatosabb középutat választod, szeretnél egy kiegyensúlyozottabb portfóliót, akkor az általad meghatározott arányban nagyobb részvénykitettséget szerezhetsz, amelyek javítják a hozamkilátásokat, de valamennyire magasabb kockázatot is jelentenek. Fiatal, aktív keresőként, nagyobb hozamokra vadászva, túlsúlyba kerülhetnek a részvényalapok, esetleg olyan trendek, mint például a technológia vagy a fenntarthatóság. A nyugdijbiztositas.com weboldalon minden ezzel kapcsolatos tájékoztatást megtalálsz.