Sziget elszívó
Sziget elszívó

A konyha elrendezése miatt, a fali páraelszívók néha nem használhatóak. Egyre többen alkalmazzák a konyhában a főzőszigeteket, amikor a tűzhely nem a fal mellé kerül, hanem a konyhapultba van beépítve a helyiség közepén.

Ilyen esetekben jó megoldás lehet a mennyezetről lecsüngő sziget elszívó használata. Páraelszívóra minden konyhában szükség van, hiszen nélküle az egész lakásban terjengene az ételszag, átnedvesednének a falak és a penész is megjelenne.

Ha a fali páraelszívó használata nem oldható meg, akkor a sziget elszívót kell igénybe venni. Teljesítményében és működésében nem különbözik a többitől. Mivel itt általában nem oldható meg a kivezető cső használata, a szénszűrős megoldást választják.

A szűrőket időnként cserélni kell, ugyanis amikor megtelnek a pórusok, akkor csökkenhet a sziget elszívó hatékonysága. De erre ritkán kerül sor, így nem jelent sok bonyodalmat a szűrő cseréje sem. A sziget elszívó vásárlásakor arra kell figyelni, hogy a szélessége megegyezzen a főzőlap szélességével.