napelem inverter

A napelemes rendszerek működésében főszerepet játszik a váltóirányító, ami azt az egyenáramot, amit a napelemek megtermeltek, a háztartásban használható váltakozó árammá alakítja át. Így nagyon fontos, hogy a telepítés előtt kiválasztásra kerüljön a minden szempontból megfelelő inverter. Ezért is gyakori kérdés, hogy melyik a legjobb napelem inverter márka. Egyáltalán nem könnyű kiválasztani a legjobbat a Magyarországon is forgalomban lévő szerkezetek közül, így tanácsos szakember véleményét kikérni.

Például az osztrák Fronius már 1995 óta gyárt váltóirányítókat és a régióban, köztük hazánkban is kiváló szervizhálózatot épített ki. Nagy pozitívuma, hogy minden alkatrész bontás nélkül cserélhető, ráadásul a márka termékei számos típusban kaphatóak. A SolarEdge viszont az okos inverterek piacvezető márkája. Nagyon komoly belső védelemmel van felszerelve, de emellett ez a gépezet nyújtja a legmagasabb hatásfokot is. Persze egyéb márkák is megtalálhatóak a piacon, többek között a Huawei is gyárt invertereket, bár a legtöbb ember nem erről ismeri.

Mégis, a folyamatos fejlődésének köszönhetően, ma már a termékei legfőbb jellemzője a rendkívüli pontosság. Ezekben a készülékekben legfeljebb 0,5% eltérést engednek meg az érzékelők. A Huawei inverterek alkalmazása olyan rendszerekhez tökéletes, ahol a paneleket nem éri túlzott árnyék és legfeljebb 2-3 tetősíkot akarnak használni. Ezen feltételek mellett, a gyártó váltóirányítói verhetetlen ár/érték arányban kerülhetnek a vásárlók birtokába.

Továbbá, jól ismert, megbízható gyártó a német SMA is, ami kiváló szakértelemmel állítja elő a készülékeit. Az AV modelljeire jellemző, hogy nincs rajtuk kijelző, hanem kizárólag wifi kapcsolaton keresztül lehet szabályozni ezeket. Hosszú élettartamú készülékek, viszont a hozzájuk tartozó applikáció némi fejlesztésre szorul. A Solplanet gyártó pedig már egy évtizede készít invertereket más márkáknak, de 2007-ben saját márkanév alatt is piacra lépett. Gépezetei költséghatékony megoldást jelentenek.