Egészséges páratartalom
Egészséges páratartalom

Sokan szeretnék tudni, hogy mekkora az a páratartalom, ami ideális a házakra és a lakóikra nézve. Ezt azonban nem könnyű definiálni, hiszen mindenkinek mások az elvárásai, bár természetesen ezzel az értékkel kapcsolatban is léteznek általános irányelvek.

Az egészséges páratartalom valahol negyven és hatvan százalék között van, ezért ennek az elérésére kell törekedni a házon belül. Persze nem árt megjegyezni, hogy évszakonként különböző lehet az ideális érték, hiszen amint láthattuk, a skála igazán széles az egészséges páratartalom kapcsán.

Általánosságba mondva, hatvanöt százalék körül már megjelenik a penész a falakon, ezért mindenképpen arra kell törekedni, hogy ezt az értéket elkerüljük. A negyven százalékos érték esetében viszont elképzelhető,

hogy nehéz lesz levegőt venni, a szárazság és az alacsony páratartalom miatt, ezért a skála legalsó határát is érdemes elkerülni abban az esetben, ha valaki egészséges páratartalomra vágyik. A mérés érdekében, tanácsos lehet egy páramérőt is venni, hogy mindig látható legyen, pontosan mekkora a levegő nedvességtartalma.