keresztallergia

Bizonyos anyagok képesek egyes allergéneket „helyettesíteni”, „leutánozni“, ennek okán hasonló tüneteket okozhatnak. Ezzel magyarázható az, hogy a parlagfűre érzékenyek között, sokan a görögdinnyét sem tudják fogyasztani. Náluk a keresztallergia esete áll fenn, ami sajnos elég gyakori és nemcsak ezen két növény kapcsán.

Például a parlagfű allergia mellett, gyakran jelentkeznek kellemetlen szimptómák a sárgadinnye, a paradicsom és az uborka miatt is. Aki a dióféléket nem bírja, az sokszor a búzát, a rozst, a mákot, a mogyorót és a szezámmagot sem tudja megenni. Ha a fekete üröm allergiás tüneteket okoz, akkor nagy eséllyel a kömény, a csilibors, a paprika, a borsmenta és a mustármag is tiltólistás lehet a betegeknek.

Ezek hátterében mind a keresztallergia jelensége áll, ami sajnos a tudomány mai állása szerint nem gyógyítható. Ugyanakkor a keresztallergia kellemetlenségei enyhíthetőek, mégpedig olyan természetes módszerekkel, mint amilyen a sóterápia. A megfelelő só-koncentráció és páratartalom sokat segíthet a tünetek mérséklésében, így mindenképpen ajánlott elmenni egy személyes konzultációra, például a Tátra Sóbarlang szakértőihez.