Öntözéstechnika

A növények, legyen az bármilyen takarmány- vagy konyhakerti, növekedéséhez mindenképpen szükség van vízre. Mégpedig megfelelő mennyiségben. Ez a bő termés legfontosabb feltétele. Az öntözéstechnika már évezredek óta ismert és használt eszköz az emberiség kezében. Már az ókorban is építettek öntözőrendszereket, amely még ma is megtalálható sok helyen.

Az öntözéstechnika két fő eleme a vízvételi forrás, illetve az azt szállító csőrendszer és az ehhez kacsolódó különböző szerelvények, egyéb megoldások. Öntözni többféleképpen lehet, attól függően, hogy mit és mekkora területen szeretnénk. Kis kertekben, a családi házak körül a veteményt könnyedén, vagy slaggal vagy csepegtetéses megoldással szokás vízzel ellátni.

A nagy termőföldeken, ahol akár több hektár területen termesztenek növényeket, a legtöbb esetben az öntözéstechnika önmagában is óriási beruházás. Főleg a növények kezdeti növekedési szakaszában van jelentősége az öntözésnek. Biztosan láttunk már mi is óriási csőgerinceket állványokon kihúzva a termőföldeken.