Izomláz kezelése
Izomláz kezelése

Egy alapos tornázást követően számos esetben kellemetlen fájdalom lehet úrrá testünkön. Igaz, mindez nem ritkán csak másnap kezd jelentkezni, és értetlenül állhatunk a történtek előtt. Akik gyakran tapasztaltak már ilyet, jól tudják, hogy pontosan miről is van szó, és milyen módon lehet ezt elkerülni. Amennyiben mégis megtörtént a probléma, akkor az izomláz kezelése marad az egyetlen hatásos megoldás. Vannak olyan gyógynövény alapú készítmények, amelyek kifejezetten hatékonyan csillapítani tudják a szövetekben jelentkező gyulladást.

Néha azonban elég lehet egy kevés odafigyelés és előrelátás, hogy az izomláz kezelése elkerülhető legyen. Mielőtt nekilátnánk tornázni, mindig melegítsünk be kellőképpen. A fájdalom olyankor alakul ki, amikor az izomrendszer nincs hozzászokva a nagy és fokozott terheléshez, de mégis rákényszerítjük azt. A gyors metabolizmus során aztán elönti a tejsav a szöveteket, és ennek a vegyületnek a folyamatos bomlása okozza a kellemetlen érzést.

Az izomláz kezelése abból áll, hogy megelőzzük ennek a vegyületnek a felhalmozódását. Ezt akár megfelelő készítményekkel (krémekkel) érhetjük el, vagy alapos bemelegítéssel és nyújtással. A jelenség általában azoknál üti fel a fejét, akik nincsenek hozzászokva a rendszeres mozgáshoz. Egy edzett test számára az izomláz kezelése szinte teljesen nélkülözhető, mert maga a tünet ki sem alakul. Lássuk akkor, hogy mi az, ami segít a kellemetlen érzés megszüntetésében! Minden olyan tevékenység vagy készítmény hatásos lehet, amelyik serkenti a vérkeringést.

Ennek hatására a területre friss és oxigénben gazdag folyadék tódul, ami felgyorsítja a sejtek regenerálódását, így a tejsav lebomlása is gyorsul. Ezen az alapon az izomláz kezelése egy újabb kiadós edzéssel és megtörténhet. Szakorvostól kérhetünk megfelelő ajánlást olyan kenőcsökre, amelyek rugalmassá és ellazulttá teszik a gyakran feszült szöveteket. Ezzel nagyban megelőzhető a fájdalom kialakulása, de a már bekövetkezett izomláz kezelése szempontjából is hatékonyak ezek a termékek.