Az energetikai tanúsítvány készítése helyszíni adatokat igényel
Az energetikai tanúsítvány készítése helyszíni adatokat igényel

Az ügyintézésben mindenki azt szereti, ha a dolgok hibamentesen működnek, a lehetséges legrövidebb idő alatt lefolyjon az ügylet. Ez többnyire azért történik így, mert az okmányok beszerzésére álló idő mindig szűkös.

Az energetikai tanúsítvány készítése sem kivétel ez alól, ennek az okmánynak a kiállítását is sokan az utolsó pillanatban igénylik. Sokan azt sem tudják, hogy erre egyáltalán szükség van, csak amikor a közjegyző felhívja a figyelmüket, hogy az energetikai tanúsítvány nélkül nem jöhet létre a szerződés.

Ekkor kezdődik el a vesszőfutás. Mivel az eladási vagy bérleti szerződés szerves része ez az okmány, a tulajdonosoknak pár nap alatt kell beszerezni a tanúsítványt. Az energetikai tanúsítvány készítése pár órás feladat, de csak akkor, ha a tanúsítványt kiállító szakember rendelkezésére áll minden szükséges adat. A tanúsítványt egy program állítja ki, melybe a lakásban mért értékeket szükséges bevinni. Az adatok származhatnak a lakás tervéből is, de a legtöbb esetben szükség van helyszíni felmérésre is.