LED menetfény
LED menetfény

Az utóbbi években gyártott autókban megjelent egy plusz alkatrész, ami eddig nem volt jellemző a személygépkocsikra. Ez nem más, mint a LED menetfény, aminek a szerepe a közlekedés biztonságosabbá tétele.

Észrevehették azok is, akik nem vezetnek vagy nem utaznak sokat személygépkocsival, hogy a járművek néhány éve nappal is felkapcsolt fényszórókkal közlekednek. Ezt egy 2011-es EU törvény írja elő, ugyanis így próbálják feltűnőbbé tenni a járműveket, hogy az autóvezetők könnyebben észrevegyék a közeledő kocsikat.

Bár a LED menetfény használata csak azon járművek esetén kötelező, amelyeket 2011 után, a törvény hatálybalépése után gyártottak, mégis minden autós használja a DRL-t. A régebbi járművekben még nincs gyárilag beépített LED menetfény, viszont ezt utólag is be lehet szerelni.

Azonban érdemes olyan szakemberekre bízni ezt a feladatot, akik nemcsak a beszereléséhez értenek, hanem a LED menetfényre vonatkozó törvényeket is ismerik. Szigorú előírásokkal szabályozzák ennek használatát, típusát és helyét a járműn.