vágásbiztos kesztyű

A tűz- és munkavédelem szabályai komoly előírásokat tesznek azzal kapcsolatban, hogy melyik feladathoz milyen felszereléssel kell rendelkeznie a munkavállalónak, ezáltal kockázatmentesen tudja végezni a rábízott feladatokat. Ebből kiindulva, a kezek védelmének igen nagy a jelentősége, nem hiába találták ki a vágásbiztos kesztyű típusokat.

Használatuk elengedhetetlen olyan esetekben, amikor a testi épség van veszélyben, mert éles tárgyakkal vagy vágóeszközökkel dolgozunk. Nem keveset hallani mindenféle figyelmetlenségből bekövetkező munkahelyi sérülésekről, amelyek akár az ember életét is megkeseríthetik. Emiatt kiemelten fontos mindig kéznél tartani a vágásbiztos kesztyűket. Legtöbbször ezek a mechanikai védőkesztyűk bőrből vagy kötött erős szálú anyagokból készülnek, egyetlen hátrányuk a száraz felületen való használatuk.

Különböző jelzésekkel ellátottak, amelyek közül, ha a „B” betűt látjuk, biztosak lehetünk a védelem meglétében és abban, hogy az egy vágásbiztos kesztyű. Arra viszont érdemes figyelni, hogy ezek sem működnek minden esetben.