szürkehályog műtét

A szürkehályog (cataracta) a szemlencse kisebb-nagyobb mértékű vagy akár teljes elszürkülését jelenti. Ez a jelenség megakadályozza, hogy a fény megfelelően eljusson a szem belsejébe, emiatt homályos látás alakul ki, elvesznek a színek. Az előrehaladott, kezeletlen betegség akár teljes vaksághoz is vezethet, tehát nem szabad elhanyagolni a problémát. A szürkehályog műtétre várakozók egy része is inkább egy budapesti magán szemészethez fordul (06 1 240 6334, 1126 Tartsay Vilmos u. 14.). Érthető, hiszen a szürkehályogra nincs gyógyszer, sem szemtorna vagy egyéb alternatív gyógymód, kizárólag a műtét.

A cataracta műtét során az elszürkült lencsét műlencsére cserélik. A Budai Szemészeti Központban nincs hosszú várakozás, a betegek időpontra érkeznek, nem kell sorban állniuk. Megtörténik az első vizsgálat, a betegséget a szakorvos diagnosztizálja. A műlencse beültetés alkalmassági vizsgálatra mindenképpen szükség van, de egyéb analízisek elvégzésére is sor kerülhet annak érdekében, hogy a szemészek többet megtudjanak a szemek állapotáról és felépítéséről.

Amennyiben a páciens alkalmas a műtétre, a szakorvossal közösen kiválasztják a munkájához, szabadidős tevékenységeihez megfelelő műlencse típust, majd megtervezik a beültetendő műlencsét egy speciális eszközzel. A műlencsetervezés, vagyis biometria olyan optikai vagy ultrahangos, számítógépes vizsgálat, ami a szem paraméterei alapján személyre szabott műlencsét tervez.

A cataracta operáció nem jár altatással, sem injekcióval. Szemcseppekkel történik az érzéstelenítés, de ezek olyan hatásosak, hogy semmiféle fájdalmat vagy kellemetlenséget nem fog érezni a páciens. Nagyjából 10 percig tart az egész beavatkozás, viszont utána nem lehet rögtön távozni az operáló intézményből, a páciensnek 1-2 órát pihennie kell. Ezután, a megbeszéltek szerint, 1-2 nap múlva a szürkehályog műtéten átesett páciensnek vissza kell térnie a Budai Szemészeti Központba kontrollvizsgálatra. A végleges látásélesség kialakulására körülbelül 1 hónapot szükséges várnia.