Kamilla

Az orvosi székfű már évszázadok óta az egyik legkedveltebb gyógynövény, mivel a belőle készült tea nagyon sok kedvező hatással bír. Ennek a másik neve a kamilla, amely megnevezést talán többen ismernek. Az kamillatea nemcsak a légutak tisztítására alkalmas, hanem egyben gyulladásgátlóként és nyugtatóként is megállja a helyét.

Megfázáskor pontosan ezen adottságok miatt szinte már kötelező az alkalmazása. Görcsoldó és gyulladáscsökkentő hatása miatt remekül használható epezavarok, illetve gyomor-, bél-, és hólyagpanaszok esetén egyaránt.

Azt pedig végképp kevesen tudják, hogy a kamilla nem okoz csalódást akkor sem, amikor a arc-, és hajápolásról és sebkezelésről van szó. Régebben még szembetegségek kezelésekor is szívesen döntöttek e mellett, azonban sok esetben kötőhártya-gyulladást is okozhatott, ezért ezen felhasználásával felhagytak.

Azonban gyulladásgátló borogatásként és lemosószerként tökéletes választás. A gyógyszeripar is előszeretettel dönt a kamilla mellett, mert ennek az illóolaja igazán értékes és nagy mennyiségben kinyerhető.