A 3D autófólia dekoratív
A 3D autófólia dekoratív

Sokan szeretik díszíteni az autójukat különböző módokon. Nem csak festéssel lehet egy járművet igazán feldobni, hanem erre jó megoldás lehet a 3D autófólia használata is. Láthatunk már kimondottan virító járműveket az utakon, amelyekről nem tudtuk elképzelni, hogy milyen módon festették rájuk a különböző elemeket. Ilyen esetekben előfordulhat, hogy nem is jó helyen tapogatózunk, mert egyáltalán nem festéssel oldották meg a kialakítást, hanem ragasztással.

Ahogyan a lakásban a bútorokat is van lehetőségünk különböző matricákkal és levonókkal díszíteni, úgy van ez az autók esetében is. A festés nagyon hatásos elem, de leggyakrabban csak alapként használják, hogy adjanak egy kiinduló felületet. Erre aztán sok módszerrel tudunk érdekes kompozíciókat felvinni. A 3D autófólia az egyik ilyen egyre elterjedtebb megoldás. Ez az anyag úgy van kialakítva és megtervezve, hogy kimondottan alkalmas legyen bármilyen irányban íves felületeknek a beburkolására. Ezzel a módszerrel nagyon hatékony látványhatást tudnak kelteni a készítők.

Nem kis munka egy ilyen fólia felillesztése, de a végeredmény teljes mértékben megéri a fáradtságos munkát. Ez a 3D technológia jó lehetőséget nyújt akár reklámok kialakítására is, de csak élményhatás elérése érdekében is gyakran alkalmazzák, saját használatra. A digitális formában, egy számítógép segítségével megtervezett kép könnyedén felvihető a fóliára, különböző solvent, eco-solvent, szublimációs és UV technológiákkal. Minden esetben nagy figyelmet kell a kialakításnál fordítani arra, hogy mennyire lesz használatba véve.

Egy folyamatosan terepre járó autó másabb körülményeknek van kitéve, mint egy városi közlekedésben lévő, így a díszítést is más hatások érhetik. A 3D fólia megtervezésének és kialakításának egyik fontos momentuma a megfelelő ellenálló képesség kialakítása. A gyártás során különösen nagy figyelmet fordítanak, hogy nagymértékben bírja az erős UV sugárzást, és a fagy hatására se váljon le a felületről. Az időjárás sok esetben nagyon zord is tud lenni, de ez a fólia kiállja a próbákat és hosszú ideig bírja az ostromot.